Jelenlegi hely

Kirándulás Egerbe

2017. augusztus 15-én kiránduláson vettünk részt Egerbe. A baktalórántházi Református Egyházközség szervezésével, kb. 44 fővel.

Legelőször a Bazilikába látogattunk el, ahol gyönyörű orgonajáték fogadott bennünket. Megcsodáltuk a szebbnél szebb mennyezeti freskókat. Végig jártuk Jézus Krisztus keresztre feszítésének állomásait.

Ezután következett az egykori érseki borospince rendszer megtekintése, „Város a város alatt” címmel. Hatalmas labirintus volt, ami kézi erővel készült. Az építőanyag szállítása lovak segítségével készült. Olyan széles volt a rendszer, hogy két szekér elférjen egymás mellett. 13 millió liter bor elraktározására volt alkalmas. 1687 évében kezdték el építeni. 1947 után a pince a város tulajdonába került. Erős páratartalma miatt megjelent a nemes penész, ami a bor tartósítását elősegítette. 407 literes fa, mogyorófadongájú boroshordókat láttunk, valamint kis utazóhordókat. A pincének két kijárata van, a szekér forduló miatt. A végében emlékmúzeum van kialakítva: kenderitató, gerebenező, szövőszék, valamint fazekas, kosárfonó szerszámok, illetve azok emléktárgyai.

Következő állomásunk az Egri Érseki Palota volt. Sok-sok termei nagy eleganciával, gazdagon díszített falai csodálatot keltettek a látogatókban. Az első teremben szent dolgokat tároltak. Aztán következett a Püspöki képtár, Püspöki könyvtár, Madaras terem, Díszterem, Mályva terem, Szalon, Dolgozószoba, Hálószoba, Kápolna. Az Arcképcsarnok egri püspökök képeit, 46 képgyűjteményt tartalmazott.

Meglátogattuk a Kapcsik Lajos mestercukrász „Marcipánia” múzeumát, ami lenyűgözött bennünket. Olyan szépségeket életünkben nem láttunk. Minden cukorból és csokoládéból volt. Festmények, matyjóska babák, falióra ami járt is, sakk készlet, lepke gyűjtemény, viselt kötény, matyó-kalocsai-keresztszemes párnák, dísztányérok, stb. Volt egy barokk szoba is, minden ami benne volt, cserépkályha, fésülködő tükör, asztal, kanapé, még a padló csempéje is cukorból volt. Minden cukortésztából (porcukor és zselatin) glazúrból (porcukor és tojásfehérje) a színezés pedig temperával készült. Nem hittük el, hogy amit látunk, az nem eredeti festmény, vagy berendezési tárgy.

Legvégül a harangöntő emlékhelyet néztük meg, az egri harangok öntését.

„Az élőket szólítom, a holtakat siratom, a villámokat elűzöm”, volt feliratozva.

Utunk végső állomása Noszvaj volt, ami a Bükk déli kapujába fekszik. A késő barokk építészeti stílusban épült Della Motte kastélymúzeumban voltunk. A kastélyt Andrási Antal özvegye Vécsei Anna vette meg. Második férje Della Motte ezredes volt, innen kapta a kastély a nevét is. Az épületet Angol park veszi körül, ahol különleges növények  gyűjteménye található.

Nagyon elfáradva, de különleges élményekkel gazdagodva indultunk otthonunk felé.

Köszönjük Dr. Kovács Kálmán Tiszteletes Úrnak a lehetőséget, hogy ilyen szép kiránduláson vehettünk részt.

 

 

Veress Andrásné

  2020. január 14. – kedd – 11:01